Säkra och hälsosamma produkter
Livsmedelssäkerhet och produktkvalitet
Det är en självklarhet att våra produkter ska vara fullt trygga och säkra. För att säkerställa detta tillämpar vi det internationellt erkända HACCP-systemet (Hazard Analysis Critical Control Point). Detta förebyggande arbete identifierar, utvärderar och kontrollerar faror och täcker hela verksamheten från råvaror till distribution och konsumtion. Genom fokus på riskkartläggning, spårbarhet, hygien och kontroll minimerar vi risken för förekomst av exempelvis främmande ämnen och andra kvalitetsrelaterade avvikelser. Våra HACCP-planer verifieras genom intern revision samt av externa certifieringsorgan mot den GFSI-godkända standarden FSSC 22000.
Våra produkter ska förgylla och förenkla måltider för våra konsumenter och därför är det avgörande för oss att de smakar gott och håller en hög kvalitet. Vi kontrollerar råvarorna och därefter våra produkter när de tillverkas samt innan de levereras vidare till kund och konsument. Vi utvärderar och följer upp våra leverantörer regelbundet och till vår hjälp har vi ett systemstöd för att ytterligare öka samarbete och möjlighet till alltid uppdaterad information. Vi har också ett tätt samarbete med våra legotillverkare för att säkra samma goda kvalitet som de produkter vi tillverkar själva i våra fabriker.
För att ständigt förbättra oss mäter och följer vi upp antalet reklamationer vi får in. Vår ambition är att gradvis minska antalet reklamationer med en måltröskel om maximalt 13 reklamationer per miljon sålda förpackningar. Utvecklingen är positiv jämfört med 2021 och vi närmar oss målet. Den största delen av konsumentreklamationerna under 2022 har varit relaterade till produktens konsistens eller förpackning.

Aktivt verka för att minska
salt, socker och mättat fett, samt smakförstärkare, artificiella smakämnen och färgämnen.
Årlig minskning
av antalet reklamationer.
Noll incidenter
som leder till återkallande av produkter.
Salt
Salt fyller en viktig funktion för smak och hållbarhet i våra produkter. Kavli stödjer samtidigt gällande hälsorekommendation att saltkonsumtionen bör begränsas. Vi strävar därför efter att hålla salthalten så låg som möjligt. Mängden inköpt salt per producerat ton har ökat med 12,5 procent mellan 2020 och 2023 på grund av högre försäljning av produkter med högre salthalt. Dock har vi lyckats minska salthalten med 6 procent i de mjukostar som ingått i fas 2 av ett förbättringsprojekt.
Tillsatt socker och sötningsmedel
Vi strävar efter att våra produkter ska innehålla så lite tillsatt socker som möjligt utan att göra avkall på smak och kvalitet. Vi kan i vissa fall ersätta socker med naturliga alternativ eller kvalitetssäkrade och godkända sötningsmedel. Mängden inköpt socker per producerat ton minskade med 13 procent mellan 2020 och 2023.
Mättat fett
Vår ambition är att minska användningen av mättat fett och helt
undvika transfetter i färdiga produkter. Mängden inköpt mättat fett per producerat ton minskade minimalt (0,3 procent)mellan 2020 och 2023.
Smakförstärkare och artificiella smak- och färgämnen
Vi har även för ambition att till 2030 ha fasat ut smakförstärkare och artificiella smak- och färgämnen. Inköpt mängd per producerat ton minskade med 43 procent mellan 2020 och 2023
Allergener
Kavli vill att så många som möjligt ska kunna äta våra produkter. Samtidigt vet vi också att en del människor reagerar på vissa ingredienser som används i livsmedelsproduktion. Dessa ingredienser kallas allergener. Kavli undviker att använda kända allergener som ingredienser där det finns bra alternativ. Vi har dock allergener i våra produkter, t ex mjölk, ägg och senap, och har arbetsrutiner för att styra hanteringen av dessa råvaror så de inte kommer i produkter där det inte var tänkt. De produkter som innehåller allergener märker vi tydligt på förpackningen i enlighet med gällande lagstiftning.
Kavli förbinder sig att endast använda råvaror och ingredienser som är baserade på traditionella produktionsmetoder och där de har utvecklats och förbättrats utan att modern genteknik använts. Vi använder inte ingredienser från genetiskt modifierade organismer (GMO) i vår livsmedelsproduktion.
Vi är medvetna om att mycket små mängder av genetiskt modifierat material av misstag kan förekomma i produkter på grund av oavsiktlig eller teknisk förorening. Den maximala andelen spårmängder av genetiskt modifierat material som inte kräver GMO- märkning fastställs i den europeiska lagstiftningen gällande GMO. Kavli använder inte genmodifierade ingredienser i våra produkter.
Strålning
Kavli inser att våra kunder och konsumenter är oroliga för att vi ska använda ingredienser som kan ha utsatts för joniserande strålning, men vi använder inga råvaror som utsatts för denna strålning. För att säkerställa detta arbetar Kavli tillsammans med våra leverantörer så att dessa krav uppfylls.
