Tofu med lime aioli och asiatisk sallad - hela rätten är vegansk

Ingredienser

Vegansk lime-aioli
1,5 dl Kavli vegansk majonnäs
1 st vitlöksklyfta, pressad
1 st lime, finrivet skal
Tofu och marinad
400 g tofu
2 st citrongräs, finhackade
2 st vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk chili, finhackad
2-3 cm ingefära, finhackad
3 msk japansk soja
3 msk rapsolja
olja till stekning
Asiatisk sallad
300 g morot, grovriven
300 g röd spetskål eller rödkål, strimlad
100 g sockerärtor, strimlade
3 st salladslökar, i skivor
1,5 dl vatten
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 st lime, zest + saft
1 tsk chili, finhackad
1 dl mynta, hackad
1 dl jordnötter, torrostade, grovt hackade

För 4 portioner:

Färgsprakande och supersmarrigt. Här får knapriga grönsaker sällskap av fräscha smaker av mynta, lime, chili och ingefära. Den krämiga lime-aiolin blir pricken över i:et.

Gör såhär:

Rör ihop majonnäs, pressad vitlök och limeskal till en härlig aioli. Mortla ihop citrongräs, vitlök, chili och ingefära. Blanda med soja och rapsolja till en marinad. Skär tofun i 8 skivor och torka med hushållspapper. Låt tofun ligga 30 min i marinaden. Gör salladen under tiden. Blanda vatten, socker, salt och limejuice i en stor bunke. Lägg i riven morot, kål, salladslök, chili och mynta och låt stå i 5 min. Lägg salladen i en sil och pressa ut vätskan. Koka sockerärtorna i en minut, låt svalna och blanda med salladen. Strö över jordnötter. Stek tofu i olja i ca 5 minuter. Vänd dem några gånger. Servera tofun på salladen med lime-aioli. Garnera gärna med mynta.