Produktion & transporter

Vårt miljöansvar som livsmedelsaktör

Ingen annan sektor påverkar klimatet och miljön så mycket som livsmedelssektorn. Som livsmedelsföretag ser vi därför att vi behöver ta ett helhetsgrepp om vår miljöpåverkan.

Kavlis miljöpåverkan genom värdekedjan är framför allt kopplad till råvaruproduktion och förpackningar. Därför är tydliga krav och en god samverkan med våra leverantörer avgörande för ett framgångsrikt miljöarbete. I samma anda utvecklar vi nya förpackningslösningar som bidrar till cirkularitet, minskat matsvinn, och minskad klimatpåverkan.

Vårt miljöansvar handlar om att minimera klimatpåverkan, men också vår påverkan på andra likvärdigt viktiga miljöaspekter, däribland vatten, matsvinn och avfallshantering. Vi strävar konstant efter att effektivisera resursanvändningen i vår verksamhet, minska mängden svinn och avfall, och i högre grad återvinna vårt avfall. 

Energianvändning

All vår el kommer sedan flera år tillbaka från förnybara källor, varvid vi köper ursprungsgarantier på 100 procent vattenkraft hos elleverantören. Vi bytte även under 2021 ut den sista fossildrivna värmepannan till biogas i Eslöv, vilket innebär att vi sedan dess nästintill helt använder förnybar energi. Differensen beror på vår fjärrvärmeleverantörs energimix i Älvsjö. Av vår totala energianvändning kom 99,5 procent från fossilfria källor under 2023. 


Avfallshantering och minskat materialsvinn

Vårt långsiktiga mål är att inte generera något restavfall samt ha minsta möjliga svinn i våra produktionsanläggningar. Vi arbetar med att kontinuerligt minska vår totala avfallsmängd samt öka andelen som sorteras och därmed kan återvinnas.

Vi återvinner redan idag större andelen av de material som våra förpackningar och råvaror kommer förpackade i till oss, vilket främst är plast och wellpapp. 

I både Eslöv- och Älvsjö-anläggningarna skiljer vi ut det fett som finns i vårt utgående spillvatten och återanvänder det till att producera biogas.  Med fettet exkluderat har vi under 2023 totalt lyckats sänka vårt avfall per producerat ton med 17 procent från föregående år.

Vi har också mål och förbättringsaktiviteter gällande prognos och planering för att minimera att produkt går ut i datum och hitta utvägar för att donera produkter med nära bäst-före-datum till välgörenhetsorganisationer i stället för att behöva kassera. 

avfallsåtervinning som minimum
0 %
minskat matsvinn samt implementering av åtgärder i vår värdekedja
0 %
ökad energieffektivitet per år och producerat ton
0 %
ökad vatteneffektivitet per år och producerat ton
0 %
minskat materialavfall per år och producerat ton
0 %

Minsta möjliga matsvinn

En globalt känd siffra är att ungefär en tredjedel av all mat som produceras går till spillo eller slängs, vilket motsvarar en landyta stor som Mexiko som årligen brukas förgäves. 

Kavli har med basår 2020 som mål att halvera matsvinnet i den egna produktionen, i linje med FN:s Globala Mål och Livsmedelsföretagens Hållbarhetsmanifest. Vi ser att vi framför allt kan uppnå detta genom en effektiv produktion med minsta möjliga mängd kasserad produkt, minskad andel produkt till avlopp samt förbättrad prognostisering och planering.

Vi jobbar dock inte bara med att minska vårt egna produktionssvinn, utan även det svinn som uppstår i vår värdekedja. Bland annat samarbetar vi med våra leverantörer för optimerad tömbarhet och produkthållbarhet
i förpackningsdesign. Vi har även infört nya leverantörskrav som kräver ett systematiskt miljöarbete samt att leverantörerna ska ha mål och planer på plats för minskat avfall och matsvinn. Vi agerar också nedströms tillsammans med våra kunder i att noggrant planera volymer. De produkter vi inte kan saluföra på grund av för nära bäst-före-datum skänker vi bort till Matmissionen – totalt 22,6 ton mat under 2023. 

Sist men inte minst tacklar vi matsvinnet i samhället genom att vi donerar hela vårt kommersiella överskott till Kavlifonden, som bland annat stödjer Sveriges Stadsmissioner. Stödet från Kavlifonden används till nationell
samordning av matbanker i Göteborg, Skåne och Uppsala, bland annat till att utveckla nya samarbeten med aktörer inom livsmedelsbranschen för matdonationer. 

Vattenanvändning

Vattenanvändningen i våra egna produktionsanläggningar är ständigt i fokus. Trots att Sverige har god nederbörd och goda ytvattentillgångar, har de senaste årens vattenbrist i delar av landet satt fokus på vattenfrågan även för svensk livsmedelsproduktion. 

Genom att vi undertecknat Hållbarhetsmanifestet har vi åtagit oss att effektivisera vår vattenanvändning. Målet är 3 procent besparing av vattenförbrukning per ton och år. Genom flertalet förbättringsaktiviteter, de flesta kopplade till disk av utrustning, har vi lyckats sänka vår vattenförbrukning sedan 2020 med hela 23 procent per producerat ton.

Vi har även kravställt att våra insatsvaruleverantörer ska kunna påvisa ett systematiskt arbetssätt för hållbar vattenanvändning, inklusive mål och program för vatteneffektivisering, rening av avloppsvatten och övervakning av vattenkvaliteten i den egna verksamheten.

Vi köper enligt ny praxis inte heller in råvara från regioner klassade med extrem vattenbrist, om inte leverantören kan påvisa exceptionellt höga produktionsstandarder.